Jedidja

Ik ben Jedidja, tweedejaars lid bij de christelijke studentenvereniging C.S.V. Ichthus Nijmegen.

Over Ichthus Nijmegen

We komen elke dinsdag bij elkaar; de ene week met kring bij een kringlid thuis en de andere week met de hele vereniging in “’t Ichthus hoofdkwartier” (zie verenigingslied 😉). Aan het begin van het jaar worden de kringen bekend gemaakt en maak je een top 3 van de kringen waar je je het liefst bij aan zou willen sluiten. Elke kring heeft een ander thema. Zo zit ik dit jaar bijvoorbeeld bij kring Samuel, met wie ik heel 1 en 2 Samuel doorspit. Daarin staat de verbinding met het nu en met ons eigen geloofsleven centraal; hoe kan ik de Bijbelverhalen die ik lees toepassen op mijn eigen wandel met God? De verenigingsavonden zien er iedere week anders uit: waar we de ene keer God aanbidden tijdens een Praise & Prayer, luisteren we de andere keer naar een lezing of leven we ons helemaal uit tijdens een workshopavond.

Hechte groep mensen en fijne weekenden

Onze vereniging is inmiddels uitgegroeid tot een groep van zo’n 60 enthousiaste studenten. Ondanks de groei blijven we een hechte groep die betrokken is bij elkaar en naar elkaar omziet. Je leert iedereen snel kennen en bouwt na verloop van tijd waardevolle vriendschappen op. Naast de kringavonden en verenigingsactiviteiten zijn er nog tal van andere dingen om te doen: zo hebben we in het begin van het jaar een introweekend waarop je alle Ichthianen nog wat beter leert kennen en vindt in april het thuisweekend plaats, dat bestaat uit allerlei spelletjes en activiteiten in Nijmegen. Een ander onmisbaar onderdeel van een verenigingsjaar bij Ichthus is natuurlijk het kringweekend. Als kring bepaal je zelf waar je naartoe gaat en wat je gaat doen. Wij hielden ons weekend bij een kringlid thuis en maakten wandelingen in de prachtige omgeving, speelden spelletjes met elkaar en gingen heerlijk uit eten. Zo groei je als kring nog dichter naar elkaar toe!

Gebed & gezelligheid

Wat ik bij Ichthus zo waardeer, is de combinatie van gezelligheid en geloofsverdieping. Hierbij bepaal je helemaal zelf op wat voor manier je lid bent. Vind je het leuk om na de verenigingsavonden nog tot lekker laat in de avond met andere Ichthianen te kletsen of spelletjes te spelen, onder het genot van een drankje? Dat kan zeker! Kruip je liever rond 11 uur je bedje in? Ook dat is helemaal prima. Vind je het leuk om elke avond met een andere Ichthiaan samen te eten of iets leuks te ondernemen? Met een stuk of 60 leden is er altijd wel iemand om mee af te spreken. Wat helemaal leuk is: als eerstejaars moet je proberen in het begin van het jaar zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen door met een ouderejaars wat leuks te doen. Op die manier leer je in korte tijd allemaal leuke, nieuwe mensen kennen en voel je je al snel als een vis in het water bij de vereniging 😉.

Maar Ichthus is niet alleen een plek om het gezellig te hebben met geloofsgenoten. Ook op geloofsgebied is er veel ruimte voor groei. Zo hadden we een paar maanden geleden een Evangelisatie-actie, waarbij we in groepjes de straat opgingen om met mensen over het geloof te praten. Superspannend, maar ook heel bijzonder om te doen en er kwamen heel mooie gesprekken uit. Daarnaast zijn er geregeld zogenaamde FUNVO-avonden, wat staat voor ‘Fundamentele Vorming’. Tijdens deze avonden buigen we ons met elkaar over een bepaald onderwerp of een bepaalde tekst uit de Bijbel. Wat ik zelf heel bijzonder vind, is de plaats die gebed krijgt binnen de vereniging en specifiek ook binnen onze kring. We hebben binnen onze kring namelijk de gewoonte om onze gebedspunten op te schrijven en vervolgens voor de persoon naast je te bidden. Op die manier voelt iedereen zich gehoord en gekend en mogen we samen al onze zorgen, maar ook juist onze dankbaarheden bij God brengen!